fbpx

Om man tänker efter så har vi haft en, på det stora hela, superkort period där vi tillfälligt inte brydde oss om våra prylar och anammade det otroligt märkliga förhållningssättet “Slit-och-släng”. För 100 år sedan kan det inte varit många som tänkte i dessa banor. Om en pryl blev sliten så försökte man att fixa till den. Inte fanns det på kartan att bara slänga och köpa en ny.

Men slit-o-släng är förstås ohållbart. Jordens resurser är ändliga. Vi måste ta hand om det vi har. Och nu sprider sig en supertrend, nämligen HÅLLBARHET. Den genomsyrar alla industrier och drivs i grund och botten av oss konsumenter. Vi vill och kräver att världen ställer om till att tänka hållbart i alla led. Och naturligtvis gör konsumenter det de kan för att minska slit-o-slängandet.

Satsa på kvalité

Det finns nästan alltid flera olika alternativ för en viss produkt – det billigaste som ofta har dålig kvalité och dyrare varianter som är byggda för att hålla längre. Undvik de billigaste varianterna som sannolikt inte kommer att hålla särskilt länge.

Men, oavsett vilken kvalité en pryl har så finns det ett sätt att förlänga dess livslängd och det är genom underhåll – helst innan prylen gått sönder.

Ge prylarna den kärlek de förtjänar

Generellt kan man säga att prylar som har en motor i sig ofta behöver någon typ av förebyggande service. Vi vet alla att bilar behöver servas – det blir mångfalt dyrare att låta dem gå sönder istället och reparera dem först då. Samma förhållningssätt är rationellt för andra saker såsom trädgårdsmaskiner, motorbåtar och andra fordon. Ibland kan man göra en bra service helt själv men ofta blir det bättre att lämna dem till ett proffs.

Allt annat då, det som inte har en motor i sig? Ska vi inte ta hand om de prylarna? Jo, säg så här – alla prylar som har rörliga delar i sig kan må bra av lite omvårdnad. Kan behövas så lite som att smörja kedjan på en cykel eller att då och då göra en grill helt ren. Eller att förstärka kläder där de är på väg att slitas sönder. Eller att olja in verandan eller andra saker av trä. Genom lite underhåll blir livslängden på prylen ofta väldigt mycket längre.

Tyvärr så går det mesta sönder förr eller senare, i synnerhet på prylar med massa rörliga delar i sig. Det är då vi kanske kan lockas av den enkla lösningen i att slänga och köpa nytt istället. Men det är ju så mkt bättre att:

Återuppliva prylarna som gått sönder

Det är ju inte så att vi i några decennier bara slängt allt så fort det gått sönder. Bilar tar vi till verkstaden. Cyklar slänger i vi inte i första taget pga en punka eller liknande. Men ju plastigare och billigare, desto större benägenhet att slänga för att köpa nytt. Och det är här det händer spännande grejer. Skrädderierna går på högvarv. Det startas en ny typ av samlingsplatser där folk gratis hjälper varandra att reparera sina prylar. Man kan komma väldigt långt med en 3d-skrivare när en liten plastdel går sönder. Vi hittar helt enkelt nya vägar att hålla prylar, kläder och annat funktionsdugliga länge!

Att låta proffs utföra underhållet

Det borde vara självklart att låta ett proffs utföra underhåll på sin gräsklippare istället för att försöka göra det själv. Men eftersom vi har ganska höga skatter på arbete i Sverige kan det vara så att det blir “billigare” att lägga 3 timmar själv än att betala ett proffs för att göra samma arbete på 1 timme. Här kan jag passa på att slå ett slag för samägande. Genom att vara fler som äger en pryl tillsammans så kan man dela på kostnaden för att låta ett proffs göra det.

Vinn gratis service av din Husqvarna-maskin

Vi på ihopa vill få folk att upptäcka fördelarna med att äga saker tillsammans. Och för att lyfta fram det här med service på trädgårdsmaskiner (så att de hålls i fint skick) så kör vi nu ett lotteri för alla som i grupp skaffar en batteridriven trädgårdsmaskin från Husqvarna. Registrera er grupp på ihopa.com så är ni med i lotteriet. Och egentligen blir alla vinnare, för även om ni inte får en helt gratis service bekostad av ihopa så kan ni ändå unna er den tillsammans och därmed spara hälften eller mer!

 

Ta initiativet i grannskapet och starta en produktcirkel nu direkt som grannar kan hoppa på!


Tävlingsvillkor:

  • Vinnaren kommer att lottas ut bland de tävlande.
  • ihopa förbehåller sig rätten att avsluta tävlingen när som helst.
  • Alla cirklar skapade för Husqvarnas batteridrivna trädgårdsmaskiner deltar automatiskt i tävlingen.

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *