fbpx

Idag, 29 juli 2019 är det earth overshoot day (på svenska kallad den ekologiska skuldens dag). Mänskligheten lever ju av resurser från jorden och dessa resurser återskapas automatiskt i en viss takt. Men idag konsumerar vi för snabbt. Närmare bestämt så snabbt att vi tär på den t ex att haven utfiskas. Idag markerar att vi redan har gjort av med årets kvot och man kan också uttrycka det som att mänskligheten förbrukar resurser som om det fanns 1,7 jordklot. Och hur illa det än må låta så är det värre än så. Earth Overshoot Day flyttas tidigare och tidigare för varje år och i år var den således rekordtidig!

Svenskarnas overshoot day

Ännu mer tragiskt är att Svenskarna lever långt mer över jordens kapacitet. Vi konsumerar som om det fanns ca 4 jordklot och därför är Sveriges Overshoot day 3 april. Det är hög tid att agera och det finns mycket du kan göra som inte ens minskar din “lycka”.

Så här minskar du ditt avtryck

Dels kan du ändra din livsstil såsom att äta mindre nötkött, minska matsvinn och resa mer kollektivt mm. Men det finns också några saker du kan göra idag typ som en engångs insats som får betydelse framöver. En grej är att styra om dina pensionspengar och ev. övriga sparpengar så att de investeras hållbart. Typ några timmars ansträngning som kan ge stor effekt. Förhoppningvis ger det även bättre avkastning. En annan sak är downsizing, dvs att äga färre prylar och kanske flytta till mindre boende.

Det finns ett särskilt trick som vi vill slå ett slag för och det är att börja dela saker du redan äger, vilket är en sorts down-sizing för prylar som du faktiskt vill ha kvar. Och nu tänker du kanske att “det gör jag redan – lånade ut nåt häromdagen”. Men om du är en genomsnitts-svensk så delar du så lite att det är en droppe i havet idag. Du kan förmodligen öka takten gånger 1000 och då får det däremot stor betydelse. Så här gör du:

Sälj dina prylar och behåll dem!

För det första, prylar som du inte använder alls eller ytterst sällan ska du sälja helt och hållet. De är bara jobbiga för dig. Men saker du använder då och då kan du faktiskt konvertera till samägda. Du säljer helt enkelt en eller flera andelar i dem till andra personer.

Säg att du har en gräsklippare. Få din granne att köpa in sig i den och så delar ni! Om hen redan har en så kommer ni överens om vilken ni ska behålla och så säljer ni den andra. Frigör pengar till båda – hur smart som helst.

Eller säg att du har en kamera för hobbybruk – ta in 2 delägare som bor nära dig.

Gör en lista över alla prylar du har som har ett marknadsvärde på över 500kr och som du skulle kunna deläga. Du lär bli chockad över hur mkt du har som faktiskt skulle passa sig att ägodela. Här är lite inspiration:

  • Symaskin
  • Kamera
  • Hobbyutrustning av olika slag
  • Maskiner
  • Handväskor och annat mode-relaterat
  • Playstation
  • Annan diverse utrustning

Använd ihopa för att hitta delägare och för samarbetet

Nyckeln till detta stavas www.ihopa.com som är en websajt enkom för just det här! Där kan du lägga upp en annons för det vi kallar en produktcirkel. Du anger vad du har och hur många delägare det ska vara. Sen kan andra fråga om de kan få vara med. Om du föredrar att dela endast med kompisar eller grannar så kan du förstås fråga dem först o främst och se om de nappar. Det är gratis att både annonsera på ihopa och att sedan använda samarbetsverktygen såsom ett gemensamt delägaravtal, bokningskalender, loggar, kommunikation osv. ihopa hjälper dig från ax till limpa helt enkelt! Att lägga upp en annons är enkelt och det är precis som på andra annonseringsplatser att du inte förbinder dig till någonting. Först när gruppen är komplett och alla tycker att det verkar vara en bra grupp så stänger man den och alla godkänner ett delägaravtal och gör upp affären.

 

^ första steget om du vill sälja och behålla något ^


1 kommentar

jackwilshere · 19 december, 2019 kl. 8:19 e m

Slutligen hittade jag en bra blogg med aktuell information. Bra ämnesbeskrivning och bra exempel. Bra jobb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *