Det fina med gruppkonsumtion är att det finns många anledningar till det. Det främsta är ofta ekonomin – det blir ju halva priset eller mindre. Sen har vi klimatet – ju mer vi använder varje tillverkar produkt desto färre behöver vi tillverka. Dessutom kan en grupp motivera inköp av en kvalitéprodukt och det är mkt bättre än slit-o-släng. Och som om inte det vore nog finns det ytterligare fördelar som beror lite på exakt vad man delar på. T ex större saker såsom en båt tar mycket tid till underhåll mm. Den arbetsbördan är fint att dela på. Slutligen så finns det lite mjuka värden såsom att det kan bli en fin gemenskap kring ett ägodelen och även att kunskap kring ägodelen kan överföras effektivt inom gruppen.
Egentligen samma fördelar som att äga tillsammans men med ytterligare några till! Dels behöver medlemmarna inte gå in med stora belopp – istället betalas hyrkostnaden löpande. Vissa hyrlösningar innehåller mer service och flexibilitet såsom att uthyraren sköter underhåll mm, eller att det går att avbryta uthyrningen när som helst.
Grundprincipen är att det är ett jämställt samägande, dvs målet är att alla medlemmar går in med lika mycket pengar, delar broderligt på eventuell arbetsbörda och sedan samsas rättvist om nyttjandet. I praktiken är det omöjligt att uppnå millimeterrättvisa men det spelar mindre roll så länge alla tycker att samägandet på det stora hela är positivt.
Egentligen samma sak som att äga tillsammans, bara lite enklare.
Ihopa bjuder på alla digitala funktioner såsom marknadsplatsen för att bilda grupper, bokningskalendern etc. Produkterna i sig (såsom en båt eller ett grannskåp med trädgårdsmaskiner) kostar förstås. Vissa produkter/grupper tjänar vi därmed inte en enda krona på, men det är helt ok – vi finansierar oss genom att även hjälpa butiker att sälja till grupper, och då får de betala för att använda vår teknologi.
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen. Det finns folk som delar allt från en t-shirt till en stor båt. Beror på hur motiverad man är och vilka förutsättningar som finns. T ex om produkten kan förvaras på ett sådant sätt att alla kommer åt den på egen hand (såsom i trädgården/båthamn eller förråd med kodlås), ja då blir logistiken smidig och då är förmodligen svaret “ja”! Men om en sådan förvaringslösning saknas så kanske det ändå är värt besväret, t ex för dyr fotoutrustning som används lagom sällan.
96% av svenskarna har en hemförsäkring. Många produkter och situationer är täckta genom den. Kolla med ditt försäkringsbolag om du är osäker (eller låt oss göra det för dig). Men generellt kan sägas att hemförsäkringar täcker det du äger medan du använder det. Det står aldrig att du måste äga hela. Däremot varierar det vad självrisken är och vilka olyckor som täcks, och för vilka produkter. För lite större kapitalvaror finns det ofta specialiserade sakförsäkringar, t ex för drönare och olika fordon. Det är utmärkt – är man en grupp så är det värt pengarna att teckna en generös försäkring då förstås även försäkringspremien delas på gruppen. Vi hjälper gärna till att hitta en bra försäkring just för dig. T ex båtar vet vi att det finns ett svenskt försäkringsbolag där upp till 5 delägare kan stå på försäkringen. Vi på ihopa är på gång med en försäkring som täcker alla grupper som använder vår tjänst. Och tills dess kan du räkna med att vi är mycket tillmötesgående om din grupp skulle drabbas av något där vi har möjlighet att hjälpa till.
Att ha ett avtal i gruppen är förstås frivilligt, men rekommenderas! Vi har tagit fram ett delägaravtal utifrån vår erfarenhet från massa olika människor som varit delägare i något. Dessutom har vi använt flera olika jurister under processen. Avtalet är tänkt att fungera för alla produkter. I dagsläget täcker det generella avtalet inte fastigheter och inte heller fordon såsom bilar (hör av dig i så fall så ger vi dig ett annat). Avtalet reglerar alla situationer som vi kommit i kontakt med eller kunnat föreställa oss kunna hända. Det inkluderar hur gruppen tar beslut i olika situationer, och inte minst hur gruppen ska upplösas om det behövs. Att ha ett delägaravtal är bra då det förebygger konflikter och ger handlingskraft när det behövs, t ex när något gått sönder. Det går att välja bort att använda avtalet på ihopa om man ändå föredrar att inte ha något.
T ex en kajak kan läggas i någons trädgård. Eller så unnar sig gruppen att hyra en plats i en båthamn (smidigt). Maskiner kanske bör förvaras under tak och då kanske någon har en bod som kan låsas med kodlås? Och mer känslig elektronik såsom ett kameraobjektiv kanske behöver förvaras inomhus. Då kanske obektivet inte ska ha en fast plats utan mer flytande, dvs att det förvaras hos den som använde det senast.
ihopa är ett företag specialiserat på att underlätta för folk att konsumera tillsammans. Vi har ett samarbete med Husqvarna som möjliggör att fler kan få access till riktigt bra maskiner på ett hållbart sätt. Vi lär oss hela tiden och feedback är välkommen. Vi går gärna den extra milen och tar fram skräddarsydda lösningar för just ditt grannskap.
Vi pratar gärna! Skicka oss ett email till info@ihopa.com eller använd formuläret här.
ihopa AB
Org.nr: 559122-4190
Kamrerarvägen 7
129 30 Hägersten
Stockholms län
Sweden
ihopa (Coneeds AB)
Org.nr: 559122-4190
SEDELVÄGEN 12
129 32 Hägersten
Stockholms län
Sweden