fbpx

Svenskar älskar båtliv! Faktum är att Sverige kommer på plats 4 i världen över båttäthet med 13 vuxna per fritidsbåt. Men båtlivet kommer inte gratis. En båt kostar både tid och pengar. Som tur är finns det alternativ till att äga en båt själv, såsom att hyra eller äga andelsbåt. Det finns även företag som erbjuder hybrid-lösningar. I den här artikeln ställs alternativen mot varandra.

Egen båt

Det här är det vanligaste sättet att ha båt på idag, men trenden är nedåtgående. Det passar om man använder båten riktigt mycket eller om man använder den som transportmedel, t ex ut till ett sommarställe på en ö dvs som bruksbåt. Det tråkiga med att ha egen båt är att man behöver bära hela kostnaden själv förstås, och dessutom utföra allt arbete som hör till båten (eller betala någon annan för att göra det åt en). Och om man i perioder inte behöver båten så går det ju att hyra ut den och då få tillbaka en slant.

Hyra

Att hyra båt är utmärkt om man ska använda en båt endast en gång. Då är det förstås det enda rimliga alternativet. Att hyra är skönt eftersom man kan förvänta sig en båt som fungerar och man slipper att engagera sig i underhållet. Priset man får betala är att det blir dyrare. Den som hyr ut vill förmodligen ha betalt för den tid som läggs på båten över året. Sen bör man tänka på att det är lite skillnad på att hyra en eka och att hyra en större segelbåt. En eka kräver ytterst lite förkunskaper, medan större segelbåtar kan ha en ordentlig startsträcka innan man känner sig bekväm med den och hur den funkar. Risken är ofta större att saker går snett när man hyr om det är första gången med just den båten då man ju inte har någon koll alls på båtens historik. Att hitta båtar att hyra kan du göra med Skipperi t ex som är en marknadsplats fokuserad på uthyrning mellan privatpersoner.

Andelsbåt

Att äga en båt tillsammans med andra är ett smart sätt att vara båtägare och ändå få ned kostnaden ordentligt. Dessutom blir arbetsbördan mindre per delägare. Det är ett beprövat koncept och det finns mängder av båtlag som hållit samman i decennier (även om kanske både delägare och båtar har bytts ut längs vägen), helt enkelt för att det svårslaget! En väl utnyttjad andelsbåt med många delägare kan få ned kostnaden per person till nästan löjligt små belopp, långt långt mindre än att hyra. Som exempel finns en segelbåt (Bavaria 36) i Grekland som delas av 10 svenskar. De betalar 7.000kr per år och får då 2 veckor vardera. De slipper också arbeta med båten för det besväret har de tillsammans råd att låta andra ta hand om.

Man kan lätt tro att en andelsbåt innebär att man sällan får ha båten. Men faktum är att svenska fritidsbåtar används i genomsnitt 15 dagar per år, så med 2 delägare räcker nog dagarna långt. Kostnaden per användning blir definitivt lägre ju fler delägare det är men optimalt antal delägare beror på hur tillgänglig du vill att båten ska vara.

Att skaffa sig en andelsbåt kan du göra med vår tjänst på www.ihopa.com där du kan hitta andra delägare och sen få tillgång till verktyg och processer som förenklar samarbetet.

Abonnemang och liknande

Det börjar ploppa upp tjänster där man kan betala en fast månadskostnad och då få tillgång till en båt som tillhandahålls och sköts av företag. Det här är superbra för de som annars hade velat ha en egen båt men vill köpa sig helt fria från ansvaret kring båten. Priset varierar men generellt är det ändå en premiumtjänst där man betalar för att företagets anställda ska ta hand om båten.

Exempelvis finns Agapi där ett medlemskap kostar minst 50.000kr per år. Man får då använda deras båtar spontant hur mycket som helst så länge någon är ledig. Men om man vill boka en båt tidigare än 48h innan så behöver man betala minst 2.000kr för varje sådan bokning under sommaren. Det ingår visserligen 1 sådan planerad dag i det billigaste abonnemanget men pengarna springer alltså iväg om man vill vara säker på att få en båt de dagarna man vill ut.

En annan aktör är Delabåt som har typiska styrpulpeter (dvs med ratt) och bra kraft, säg 90 hästkrafter. En sådan båt som delas på 5 delägare kostar 25.000 per år för varje person och då binder man upp sig på 2 år. Även här finns begränsningar kring hur bokningar får göras, men i övrigt är nyttjandet fritt.

Summar av kardemumman

Vad just du ska välja beror på dina behov och vad du är beredd att lägga, både i tid och pengar.

  • För dig som bara vill ut på sjön nån gång per sommar – hyr.
  • För dig med mycket pengar och lite tid – abonnera.
  • För dig som behöver båten mer kritiskt, typ som bruksbåt – välj egen båt
  • För dig som vill leva ett rikt båtliv till en liten kostnad – välj andelsbåt

Det härliga är att med alla dessa alternativ så finns det nåt för alla, och de går ju även att kombinera! Lycka till!


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *