fbpx

På den här bloggen skriver vi om det som berör samägande och lite till. Bloggen har ett övergripande syfte – att få folk att äga saker tillsammans eftersom det är smart!

Det är inget nytt fenomen i sig. Redan 1904 antogs i Sverige en lag, som reglerar samägande.

Samägande är kopplat till äganderätten. Vi köper nåt tillsammans och nyttjar det tillsammans, exempelvis en bostad. Eller vänta nu, de första samägarna fanns kanske till och med innan vi ens hade pengar att köpa vår bostad med. Vi bygger nåt tillsammans, typ en hydda, och så bor vi där tillsammans. Kalla det vad du vill, men eftersom jag var med och byggde hyddan så förväntar jag mig att få nyttja den.

Delat ägande är rent av jättevanligt. Alla som bor i en bostadsrätt är ju via en förening samägare av en fastighet, även om det är en liten specialare där vi både har gemensamma utrymmen (såsom trapphus) som vi nyttjar tillsammans, men även separerade ytor (lägenheterna) som vi nyttjar var för sig. Alla som äger en aktie (direkt eller indirekt genom pensionsfonder) är också samägare av ett eller flera bolag. Nu ska vi göra det till en vanlig lösning även för andra saker, med fokus på prylar som man använder då och då men inte varje dag.

Men låt oss dyka ner i varför samägande existerar. För tillfället avgränsar vi oss till samägande för konsumtion, dvs inte aktier i bolag (som snarare är rena investeringar och inte har att göra med att samtidigt få möjlighet att nyttja saken man samäger).

I vissa fall är samägande helt enkelt bättre än alternativen – att äga helt själv eller att hyra. Men när är det bättre? Fördelarna med samägande är framför allt att det kan:

  • Spara pengar
  • Spara tid
  • Spara miljö
  • Spara förvaringsutrymme

Nackdelarna kan vara:

  • Man kan inte alltid få nyttja saken när man behöver den
  • Det kan vara svårt att hitta andra lämpliga delägare
  • Hämtning och lämning av saken kan ta tid och vara jobbigt
  • Delägarna kan hamna i konflikter
  • En sak slits fortare när den används mer

Vi i teamet bakom ihopa är särskilt intresserade av just nackdelarna, så att vi kan minimera dem! Gör vi ett bra jobb kan samägandet bli mer attraktivt. Och med mer samägande i samhället borde den totala effekten bli en bättre värld. Mer effektivt nyttjande av våra resurser, och därmed mindre miljöpåverkan från vår konsumtion.

 


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *