fbpx

Båtmarknaden är inte i balans. Några siffror från blocket: över 15 000 båtannonser varav 5 000 är över en månad gamla (kollat 2019-06-29). Och då plockar ändå blocket bort annonser efter 2 månader så antalet osålda båtar den här våren måste vara rekordhögt. Precis samma siffror var det vid en kontroll för några veckor sedan. Dessutom är våren ju den period då efterfrågan ändå är som högst. Vad kan vara förklaringen till att det tycks finnas ett överutbud av båtar som inte matchas av efterfrågan?

Vi har tidigare skrivit om våra förändrade livsstilar där många numera har massa olika saker de vill göra med sin lediga tid. Båten har fått konkurrens av resor och andra nöjen. Kan det helt enkelt vara så att många båtägare kommit igenom sorgeprocessen och accepterat att det inte längre är rimligt att ha kvar båten eftersom den används för lite?

Det är svårt att komma på några andra skäl. Sveriges ekonomi går bra så det är inte drivet av att hushållen fått mindre pengar. Möjligtvis drivs utvecklingen på av att andra mer attraktiva alternativ till att äga båt själv växer. Exempelvis sade en representant från Båtunionen i radio P4 häromdagen att det är en stor trend att dela båtar. Kan det vara en delförklaring?

Vår gissning är att folk precis som förut vill ha tillgång till båt. Det är inte där skon klämmer. Nej, problemet är att en båt man äger själv inte kommer till användning och då blir det inte värt att behålla den.

Till dig som försökt eller funderar på att sälja båten

Kanske ska du överväga att sälja andelar i båten istället? Då kan du behålla den samtidigt som du får loss pengar och sen kan spara både pengar och tid för det löpande underhållet när ni delar bördan. En fritidsbåt i Sverige används bara 15 dagar per ås så statistiskt räcker båten till fler. Dessutom är det klimatsmart!

Lägg upp en annons på ihopa.com så kan du lätt hitta andra delägare som vill köpa in sig. I synnerhet om du redan har en båtplats så har du ju ett riktigt bra erbjudande då de slipper stå i kö! Sen får ni tillgång till olika samarbetsverktyg såsom bokningskalender, utläggsloggar och ett bra delägaravtal. Det är gratis att använda ihopa och det finns möjlighet att teckna en riktigt bra båtsförsäkring för just andelsbåtar.

Några tips: när du lägger upp en annons på ihopa så kallas det att skapa en produktcirkel. Du väljer själv hur många delägare det ska vara. Sen är det smart att själv sprida annonsen i lämpligt forum, t ex i din båthamns eller båtklubbs facebookgrupp. På så sätt har du störst chans att folk som bor nära ser ditt initiativ och kan fråga om de får köpa in sig. Sätt priset till vad du skulle tänkt dig om du sålde hela. Andelspriset räknas då ut automatiskt beroende på hur många delägare du tänker dig. Lycka till!


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *